JenniFör bara två år sedan utsågs hon till Sveriges bästa damhockeyspelare och tilldelades även priset Årets hockeytjej. Med över 200 landskamper för damlandslaget bland annat som lagkapten, ett OS-silver och två VM-brons är hon ett välkänt namn inom ishockeyn och även en stor förebild för många unga hockeytjejer- och killar. Men hon är även en av de många elitidrottare som har astma:
- Ibland fick jag sitta ner och lugna ner mig något byte för att det varit snurrigt. Men jag har alltid försökt spela ändå, berättar ishockeyspelaren Jenni Asserholt till Treated.com.

 När Jenni Asserholt 2003 blev den blott tredje tjejen någonsin att spela i TV-pucken hade en fantastisk idrottskarriär börjat ta form. Turneringen mellan ungdomslag i ishockey hade tidigare bara haft två tjejspelare, och det tog fram tills hösten 2016 innan den fjärde tjejen i historien tog plats. Sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt för Jenni, som var lagkapten för damkronorna i OS i Sochi 2014. Men länge tacklades hon med besvärlig astma, som hade sin rot i hockeyspelandet:
- Jag har aldrig haft besvär på sommaren eller under våren, inga allergier eller överkänsligheter.
- Jag har haft problem med astma, framförallt när jag var ung och kom in i landslaget kring 15-16 års ålder. Jag hade svårt att andas i framförallt kalla ishallar och när jag ansträngde mig fysiskt under träningar.

“Det är en otäck känsla när man känner att man inte kan andas och få in den luft man behöver. Det är inte direkt så jätteskönt”.

Du sökte 2004 tillslut vård för din andnöd i samband med träningspass. Hur illa var det då?
- Det var främst att träningsdosen hade börjat öka. Det är mycket möjligt att det även hade med yttre faktorer att göra - när jag kom upp i topp på elitnivån märkte jag av att det blev en helt annan anspänning. När jag kom upp på riktigt hög elitnivå och min fysik testades maximalt började jag märka av besvären.

Elitidrott innehåller många stressmoment och maxprestationer - hur påverkade det din astma?
- På isen är det verkligen stressade situationer och jag måste alltid prestera till max. Det är mycket möjligt att det hade en inverkan.
- Jag har aldrig behövt bryta en match men ibland har jag fått sitta ner och lugna mig något byte. Men jag har alltid försökt att fortsätta spela fastän det varit snurrigt. Även i samband med coopertest eller andra fystest, när man verkligen anstränger sig till absoluta maxnivå märktes det. Då har jag fått bryta någon gång för att det har blivit för svårt.Astma _elitidrottVanligast bland simmare. Över 20 år av studier om astma bland idrottare pekar på att astma tros vara allra vanligast bland elitsimmare, men även utövare av vintersporter och ishockey är märkbart drabbade. (Asthma In Elite Athletes [...]. Northumbria University, 2015). Men vad man vid det här laget vet om är att astma är vanligare hos elitidrottare än hos övriga befolkningen. Detta tros bero på att ansträngning gör att mer luft passerar lungorna för varje minut. Och särskilt drabbade är idrottare som utövar sporter där du exponeras för kall luft:
- Det jag först märkte var att jag var oerhört känslig mot framförallt kall luft. Jag hade svårt att andas och få tillräckligt med syre ut till musklerna i samband med att jag ansträngde mig fysiskt under träningar.
- Det kunde skilja sig från ishall till ishall, beroende på vad det var för luft i hallen. Jag vet inte heller om ismaskinen kunde påverka, om de släpper ut något.
- Det var i varje fall något i vissa ismaskiner som gjorde att jag blev känslig, men nu spekulerar jag bara.

• • •

Men sedan växte besvären bort?
- Exakt, 2011 friskförklarades jag, då testerna inte längre visade någonting. Så det har gått några år nu sedan problemen försvann.
- Besvären började växa bort med åren, luftrören började vidgas och jag är nu helt besvärsfri.

Astma hos elitidrottare är som sagt ett välkänt fenomen, men det är inte alltid det når fram i mullret av intensiva matcher och turneringar. För Jenni Asserholt gäller det att utbilda klubbarna bättre och få ut mer information:
- Det behövs alltid utbildning, desto mer information man kan få ut desto bättre.

Men som idrottare med astma handlar mycket även om att ha koll på vilka läkemedelssubstanser som är tillåtna att använda och hur behandlingarna ska tas.
- Mycket har varit kopplat till Sveriges olympiska kommitté, som gjorde att jag kom i bra kontakt med karolinska. Det var där jag gjorde testerna, i Solna.

Hur är det kring OS och större tävlingar?
- Men det är dock idrottens ansvar att meddela. Våran lagläkare sköter kontakten med IOK (Internationella olympiska kommittén, red.anm.).
- Sedan meddelar läkarna mig om vilka mediciner jag ska ta, så att jag har rätt dispens och så vidare.
- Vilka mediciner som är tillåtna och otillåtna brukar ändras ganska ofta, vi får information om att vara restriktiva och att hellre fråga en gång för mycket och inte chansa om vi är osäkra, det är vår lagläkare som sköter det.

Träffar du någon astmaläkare idag?
- Nej. Idag träffar jag inte längre någon astmaläkare och jag har inte längre en inhalator, eftersom de såg att jag inte längre var i behov av det.
- Jag har inte tagit några astmamediciner sedan jag hade problem som yngre.

Hur ser framtiden ut?
- I vår är det ju dam-VM i USA. Men det har blåst lite storm kring damkronorna, vilket även varit uppe på tapeten lite.
- Nu har jag inte varit med i landslaget sedan maj förra året, så vi får se vad som händer i framtiden.

Så ska en elitidrottares astma hanteras medicinskt

Astmachart* - Farmakologi betyder i princip läran om läkemedel och innefattar all kunskap om ett läkemedels verkan och effekt, samt hur de ska användas vid olika sjukdomar och sjukdomstillstånd.
** - PEF står för Peak Expiratory Flow och är en mätning av den maximala lufthastigheten vid utandning. PEF-värdet ger en bild av luftrörens storlek och funktion.
*** - Data hämtad från Global Strategy for Asthma Management and Prevention.

Referenser:
National Athletic Trainers' Association Position Statement: Management of Asthma in Athletes 
(2005). Western Michigan University, USA.
Asthma In Elite Athletes - Who Cares? (2015) Faculty of Health and Life Sciences, Northumbria University, UK.
Ishockeyspelaren Jenni Asserholt på astmaundersökning på KI (2011). Astma- & Allergilinjen.

Glöm inte att följa oss på Facebook och Twitter!
   
Författare: Elias Hemmilä
elias.hemmila@treated.com
17 mars 2017