Den enkla guiden från smitta till behandling

Konssjukdom _ensam (1)Det är lätthänt och det händer oftare än vad många inser. Och du behöver inte oroa dig: du är inte ensam, du behöver inte skämmas och du behöver inte vara orolig. Varje år smittas över 40,000 svenskar med klamydia, många av dem utomlands. "Dagen efter" är ett begrepp som inte sällan är förenat med någon slags ångest. Kanske var du berusad, kanske handlade du på impuls utan att tänka på konsekvenserna, och kanske tänkte du att oskyddat sex faktiskt inte borde vara så farligt. 

Om olyckan varit framme...

Om du har haft oskyddat sex så spelar omständigheterna inte särskilt stor roll: det rekommenderas alltid att du testar dig. I Sverige finns det idag ungdomsmottagningar och kliniker som täcker i stort sett hela landet, alltid redo att hjälpa dig. Oskyddat sex innebär alltid att du är i riskzonen för att ha blivit smittad av en könssjukdom, och det är aldrig värt att vänta. Vissa könssjukdomar, som exempelvis klamydia, är asymptomatiska - vilket innebär att du kan vara infekterad utan att du upplever några tydliga, framträdande symptom. Tro oss: det är aldrig värt att chansa. Se alltid till att testa dig.

Läs mer: hur vet jag att jag blivit smittad?
Läs mer: guide till könssjukdomar (symptom, behandling och komplikationer)

Men vad ska jag då göra?

Vår enkla guide för att snabbt och smidigt behandla klamydia:Steg _1

Vanliga frågor: behandling av klamydia

  1. Hur vet jag att jag blivit smittad?

Det kommer du inte alltid veta, därför är det superviktigt att du går och testar dig. Omkring 80% av alla smittade kvinnor kommer inte uppleva några symptom. Hos män är det endast ungefär hälften som upplever symptom.

  1. Ska jag inte bara chansa?

Nej. Du har strålande möjligheter att smidigt ta reda på om du har blivit smittad av en könssjukdom i Sverige. Du kan antingen beställa ett hemtest och genomföra testet hemma, eller uppsöka närmsta ungdomsmottagning eller vårdcentral.

  1. Vart i Sverige kan jag testa mig?

Vi har sammanställt en hjälpsam lista över alla mottagningar och kliniker (utöver vårdcentraler) där du kan testa dig.
Listan hittar du här: testa dig för könssjukdomar i Sverige

  1. Jag vill beställa ett hemtest. Hur går jag tillväga?

Du kan även beställa ditt test genom Klamydiatest.net: beställ klamydiatest

  1. Behöver jag skicka mitt provresultat någonstans?

Nej. Det är ett tryggt och smidigt hemtest som du själv gör hemma och du får ditt provresultat direkt.

  1. Jag har blivit smittad! Vad gör jag?

Du måste behandla din klamydiainfektion. Det är så enkelt. Om du smittats av klamydia kommer inte infektionen att läka ut utan att du behandlar den med antibiotika som till exempel Azithromycin.

  1. Jag har inte så allvarlig klamydia. Kan jag ta halva behandlingen och spara den andra halvan till senare?

Absolut inte. Du måste fullfölja hela kuren som ordinerats till dig. Om du inte tar hela behandlingen finns risken för återinfektion.