Ångest

Många tror att de vet hur de fysiska symtomen av ångest faktiskt ser ut; skakande händer, ytlig andning, svettningar. Men för många som faktiskt lider av ångest är spektrat av symtom oftast mycket bredare än så, och många av symtomen kan vara osynliga för det nakna ögat. 

För lite drygt två veckor sedan postade Mental Health on The Mighty ett inlägg på sin Facebooksida där de själva frågade sina följare om de mest otippade symtomen av ångest. Kommentarsfältet fylldes snabbt av människors egna berättelser, allt från hjärtrusning till frysningar. Här har vi listat några av de mest otipade fysiska symtomen vid ångest.

1. Myrkrypningar 

“Är det någon annan som får mycket myrkrypningar efter en stor panikattack, där ni knappt kan sitta still och sedan blir helt mentalt/fysiskt utmattade? Typ att jag känner att allting bara är för mycket och att jag inte kan röra på mig”. Användaren Kristen G.

2. Gastrointestinala symtom

“När jag får ordentlig ångest får jag, ibland från ingenstans, GI-symtom (gastrointestinala symtom, reds.anm.). Jag behöver ständigt gå på toaletten och har kramper och buksmärtor. Det är tufft, för det finns inget jag kan göra utom att bara försöka vänta ut det”. Användaren Michele P.

3. Illamående

“Det börjar med hjärtrusning; hjärtat slår så fast att jag knappt kan andas. Sedan illamåendet. Det är ohållbart. Illamående gör min ångest värre vilket gör att mitt hjärta slår än snabbare, vilket gör mig mer illamående. Det är en ond cykel och det är så svårt att fly”. Användaren Rachael J.

4. Håller på att svimma

“När jag får en panikattack känner jag mig yr och upplever typ svindel. Jag håller nästan på att svimma. Min andning ökar och min hjärtfrekvens snurrar upp. Det suger ordentligt. Särskilt om jag är i mataffären”. Användaren Hannah Y.

5. Frysningar

“I efterdyningarna av en panikattack känner jag mig ofta att jag fryser oerhört mycket. Det spelar ingen roll vilken tid på året det är och ingen jacka eller filt hjälper. Jag måste bara rida ut det tills jag slutar frysa”. Användaren Monica M.

6. Armarna domnar

“Jag får verkligen riktigt allvarliga fysiska symptom. Mina armar domnar, jag känner en starkt tryck över bröstet som om någon sitter på det eller som om det drar ihop sig. Illamående och yrsel och ibland svårt med att andas. Men domningarna är värst. Jag har upplevt dem sedan jag var tonåring och jag är nu 26 och det blir värre med åldern”. Användaren Alyssa L.

7. Klåda

“Det börjar klia och jag börjar klia mig i hårbotten eller under mina fingernaglar. Jag ser ibland blek ut (alltså blekare än normalt) och verkar lite förvirrad. Naturligtvis upplever jag även illamående och svettningar så klart. Ibland känns det också som att min tunga är svullen och att jag knappt kan tala”. Användaren Alexa K.

8. Illamående misstas för baksmälla

“Ibland, när jag är extremt stressad och undergår höga ångestnivåer, blir jag fysiskt sjuk eftersom min kropp bokstavligen överdoserar mig med adrenalin. Det har hänt bland folk några gånger för mig och det är förödmjukande. En gång blev jag kallad ett 'bakfullt vrak' - fastän jag faktiskt bara upplevde kraftigt illamående på grund av att jag var svårt stressad”. Användaren Conor M.

9. Börjar stamma

“Bortsett från att hjärtat börjar slå kraftigt och sjukdomskänsla i magen börjar jag stamma. Jag har inte längre kontroll över mitt talmönster utan jag talar så fort att jag inte kan andas, det känns som att min tunga vridit sig eller något. Vad som kommer ut ur min mun när jag har ångest är mest en kombination mellan nonsens och obegripliga läten”. Användaren Phuong N.

10. Ryggsmärtor

“Jag får stor smärta i ryggen och varje gånger jag har panikattacker känner jag plötsligt att min rygg stelnar och att jag får nya knutor. Jag har försökt att gå på massagebehandling och andra behandlingar men ingenting verkar fungera”. Användaren Alexandra C.

11. “Folk omkring kanske vet”

“För mig börjar jag tänka att alla omkring mig vet om att min ångest utlösts och min hjärna antar att de pratar om mig och jag börjar då stänga av alla. Jag sitter och tänker och internaliserar allt jag någonsin har sagt eller gjort med människorna runt mig”. Användaren Kalene P.

12. Hjärtklappning

“Hjärklappning. Varje natt i över ett år har mitt hjärta hindrat mig från att sova. Så fort jag låg och min kropp var avslappnad började mitt hjärta banka tillräckligt för att skaka hela kroppen. Jag var övertygad om att jag hade en hemsk, dödlig hjärtsjukdom men efter några tester sa min läkare att det bara var ett symptom på min ångest”. Användaren Heather D.

13. Andningen hindras

“Varje gång min ångest utlöses omvandlas min buk till stål - jag kan inte slappna av den för att ta djupa andetag, och ibland kan jag inte andas alls. Det slutar med att jag börjar andas ytligt och undermedvetet försöker hålla inne varje inandning så länge jag kan”. Användaren Amber R.

14. Hålla inne huvudvärken

“Jag är högfungerande. Det är alltid förvånande för mig att jag kan uthärda en hel dag med migrän som sitter strax bakom mina ögon. Jag känner alltid av en tryckliknande känsla på insidan av mina öron, som om jag är under vatten. När jag har en panikattack i bakgrunden finns det en stickande känsla som stannar i nacken och delar av axlarna hela dagen. När jag kommer hem från jobbet bryter jag ihop och drabbas av vertigo och svindel och känslomässiga domningar, panikattacken träffar mig oftast så fort jag går in i min lägenhet”. Användaren April D.

15. Rädsla för hjärtattack

“Jag får bröstsmärtor som känns som att jag håller på att få en hjärtattack. Min ångest orsakar så mycket smärta genom kroppen att folk tror att jag konstant har influensa. Jag får även obeskrivliga talproblem och börjar mumla. Överraskande nog kan glass och kalla kompresser hjälpa, då de saktar ner min hjärtfrekvens och lugnar ner mig”. Användaren Christina P.

16. Vågen av symtom

“Det beror på typen av ångest för mig. Vanligtvis börjar det med att min kroppstemperatur stiger och att jag börjar svettas. Hjärtat börjar slå snabbare och hårdare och jag får högt blodtryck. Hjärtat bara rusar och det känns som att något försöker trycka ut genom bröstet. Jag börjar få dimsyn som omvandlas till tunnelvision”. Användaren Kit K.

17. Ryckningar

“Jag har permanenta ryckningar på höger sida av min kropp, mestadels i min arm, på grund av ett läkemedel som jag tog som yngre. När min ångest sparkar igång tror folk därför att jag är någon slags missbrukare för att jag rycker till okontrollerbart. Det är hjärtekrossande och det gör bara saker värre när folk påpekar det”. Användaren Samantha H.

18. Darrande käke

“Under en väldigt tuff period på jobbet triggades min ångest igång mer än någonsin. Jag började få darrningar i käken som inte försvann på flera månader och under den perioden hade jag även ofrivilliga ryckningar på olika ställen i kroppen. Jag trodde att det var något allvarligt fel på mig. Jag hade ryckningarna, darrningarna, hjärtklappning, konstanta magproblem och huvudvärk -  för att inte tala om det ökade antalet panikattacker som kom nästan varje kväll när jag försökte somna”. Användaren Jenna A.

19. Mardrömmar

“Jag får mycket hemska och 'levande' mardrömmar. När min ångest var under kontroller upphörde de äntligen. I tillägg till det även nagelbettning, klåda i hårbotten, ryckningar, skakningar, andnöd etc. Det är ett helvete”. Användaren Emily B.

20. Diarré

“Jag drabbas nästan omgående av diarré till den grad att jag dricker vatten och nästan omedelbart måste hitta en toalett. Det varar sedan i några timmar efter ångestattacken. I takt med att ångesten förvärras börjar jag även svettas kraftigt, känna mig illamående, få hjärtklappningar och tappar förmågan att ha sammanhängande tankar osv. Vågen av utmattning kommer sedan omkring två timmar senare”. Användaren Abi L.

Fakta om ångest:

Ångest är en svårfångad diagnos då symptomen ofta varierar från person till person. Men i takt med att kunskapen och forskningen kring ångest och nedstämdhet fördjupats har det även etablerats bättre behandlingsmetoder. 

Du är inte ensam med din ångest. Ångest är ett folkhälsoproblem och det tros att någonstans mellan 10-15% av alla som söker hjälp inom primärvården har ångestsyndrom av något slag. Orsaker till att ångest uppstår är flera till antalet och det kan behandlas med bland annat samtalsterapi, kognitiv beteendeterapi (KBT) eller med antidepressiva läkemedel. 

   
Författare: Elias Hemmilä
elias.hemmila@treated.com
25 maj 2017