"Naturlig hudvård och boosta med naturliga vitamintillskott!"

Här berättar Annika om hur det är att träna med rosacea.

Rosacea är en hudsjukdom som drabbar omkring en tiondel av alla vuxna i Sverige. För många är det ett livslångt tillstånd, och även om sjukdomen i sig sällan utgör någon direkt hälsorisk, kan symptomen vara mycket besvärande. Annika Arve är en av hundratusentals Svenskar som har diagnostiserats med rosacea. Annika lever ett mycket aktivt liv och berättar här om hur det är att kombinera en av våra vanligaste folksjukdomar med träning.

När började du först uppleva symptom?

Det är lite svårt att säga. Det sägs ju ofta att man inte kan få det först i vuxen ålder, vilket är fel. Mina tidigaste minnen var när min farfars fru brukade smeta in olika oljor på mina kinder när jag var väldigt liten, för att lindra rodnaden. Det var inget jag stördes av själv då.

•••

Jag minns också när jag kom in i åldern där man gärna vill börja sminka sig och att jag länge trodde att jag var allergisk eller känslig mot smink för att jag ofta fick röda utslag och rodnande kinder.

Hur var första tiden efter diagnosen?

Egentligen ingen skillnad till en början, det var mer ett “Jaha, that’s why”. Jag började därefter intressera mig mer och efter ett tag började det störa mig, på ett rent fåfängt och estetiskt plan. Att det var ett störningsmoment för mig att jag kände att min hy inte kunde bli så “perfekt” som jag ville att den skulle vara för att det alltid störde att mina kinder rodnade att jag lätt fick utslag.

Hur ofta tränar du och vad är det du tränar?

Det varierar. Förut var jag en riktig gymnörd och kombinerade tyngdlyftning med promenader. Nuförtiden har jag en valp här hemma och i och med jobb är det svårare att komma iväg. Mycket promenader med hunden, träning hemma i form av yoga och korta högintensiva pass såsom Hiit och Tabata, försöker även ta mig i till simhallen någon gång i veckan.

Använder du några tillskott för att förbättra effekten av din träning?

När jag tränade på gym så var PWO min bästa vän, det behövs inte längre på samma sätt eftersom jag komprimerar tiden för mina pass så energin behöver inte hållas uppe på samma sätt. Men ibland åker den fram.

•••

Jag har också vänt mig mot mer naturliga produkter som jag kommit i kontakt med i och med mitt arbete som hälsocoach, fullpackade vitaminpreparat som håller min energi på en jämn nivå hela dagen och gör att behovet för PWO inte alls är detsamma.

Berätta om hur det är att träna med rosacea

Det är väl som att träna för vem som helst, största skillnaden är väl att man istället för att se ut som en tomat, alltså röd hud, fram tills efter första kallduschen ser ut som en tomat på obestämd tid. 

Har du några tips för den som har rosacea men ändå vill träna regelbundet?

Naturlig hudvård och se till att boosta med naturliga vitamintillskott - mår insidan bra så kommer även din utsida att må bättre. Bara omfamna det, helt enkelt. 

Tar du någon receptbelagd behandling mot din rosacea?

Jag gör inte det, nej. Rosacea går inte att bota och de flesta lösningar är till för att lindra. Jag lider inte av det till den grad längre att jag känner att jag behöver det (lindra, reds. anm.). Jag är dock inte alls emot det utan det är ju väldigt individuellt hur mycket man lider av det och vilka man känner att det ger.

Rosacea - snabbfakta

  1. Rosacea går inte att bota permanent.
  2. Drabbar omkring var tioende svensk.
  3. Behandlingar syftar främst till att lindra besvären.
  4. Allt som orsakar ökat blodflöde till huden kan förvärra rosacea (t.ex. träning)
  5. Receptbelagda behandlingar finns tillgängliga. 

Läs mer om Rosacea: Om tillståndet | Behandlingsformer

Förklaring av ord och termer

Hiit. Hiit står för "High-intensity interval training" och kallas ibland för intervallträning eller sprintintervaller. Det är en högintensiv intervallträning. Passen är ofta kortare än traditionella träningspass som gym, löpträning och bollsporter.
Tabata. Tabataträning är även det en form av högintensiv intervallträning. Tabata syftar till att på kort tid förbättra kondition och muskelstyrka och går ut på att blanda högintensiva övningar med korta vilor. 
PWO. PWO står för "pre workout" kallas ibland för prestationshöjare. Det är ett samlingsnamn för produkter som du tar innan fysisk aktivitet för att höja prestationsförmågan. 
Naturliga behandlingar. Ett samlingsord för de läkemedel, produkter och behandlingar som har ett naturligt ursprung (alltså från växt-, djur- och örtdelar, mineraler, salter eller från djur).

Här hittar du Annika på sociala plattformar:

Blogg: www.nouw.com/HealthyWildMoonChild
Facebook: www.facebook.com/AnnikaArve
Instagram: ByArve

  1. Glöm inte bort att följa Treated.com Sverige!

                  

 

Författare: Elias Hemmilä
elias.hemmila@treated.com
24 november 2016